Актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а 

...
Актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а 
Коментари Харесай

Експерти: Актуализирането на втората пенсия не е добре уредено в закона

 Актуализацията на втората пенсия не е уредена в целокупност, а  е оставена на преценката на пенсионните сдружения. Това се споделя в мнение на Комисията за финансов контрол (КФН) по измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, касаещи методиката по погашение на парите от втория пенсионен дирек. Той беше утвърден в сряда от комисията по обществена политика в Народното събрание, написа pariteni.bg.

Според КФН единственото изискване в този момент е актуализацията да става с най-малко 50 на 100 от разликата сред постигнатата рентабилност и техническия лихвен %. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен % служат за буфер във фонда за погашение на пожизнени пенсии.

Отсъства обаче задължението пенсионното сдружение да употребява този буфер, вместо да понижава пенсията при рентабилност по-ниска от лихвата. Според КФН това е в ущърб на пенсионерите, които поемат главната част от капиталовия риск, а получават единствено част от постигнатата рентабилност.

Аналогични пропуски има и при уредбата за разсроченото заплащане, допълват от КФН. Затова те оферират втората пенсия да се актуализира от 1 юли всяка година, като на актуализация подлежат заплащанията, отпуснати най-малко 6 мисица преди края на миналата година.

От КФН упорстват и да се разшири кръгът на наследниците, в случай че пенсионерът почине, като бъде включен цялостният лист по Закона за наследството.

Освен това от регулатора предлагат типовете пенсии, покритите опасности и методът на установяване на размера на заплащанията да се уреди в самия КСО, а не както е планувано в този момент – в правилника на пенсионния фонд.

Това дава опция пенсионните сдружения да ги дефинират, като крие опасности, които заплашват ползите на потребителите. От КФН даже оферират в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се пресмятат типовете пенсии.

От регулатора подлагат на критика и предлагането обезпеченото лице да употребява отстъпка от бензиностанции и магазини единствено, в случай че се обезпечава в несъмнено пенсионно сдружение. Това съгласно КФН ще сътвори риска хората да изберат в кой фонд да се обезпечават по изгодата от дребна отстъпка на бензиностанцията.

Според признатите на комисия промени в КСО частните фондове ще заплащат три типа пенсия. Първият вид е пожизнено заплащане за хората, които имат задоволително средства в персоналните си партиди, с цел да получат най-малко 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Това значи, че през тази година най-ниската пожизнена пенсия ще е 45 лева Тук се оферират и два подварианта - обезпечен интервал на погашение или сумата да бъде разсрочена за избран брой години. А срокът на заплащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсроченото заплащане за избран брой години е за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, само че надвишават 3 пъти размера на минималната. Накуп ще си вземат парите пък тези с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си.

Втората пенсия ще може да се взема 1 година преди навършване на възрастта за пенсиониране от Национален осигурителен институт. Наследяване ще има единствено в случай че пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с обезпечен интервал или в случай че е била разсрочена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР